Vlaška pita


Divna pita s različitim varijantama punjenja a opet jeko dekorativnog izgleda i naročito pogodna za veća društva. moram priznati da je nas oduševila ne samo izgledom već i okusom.Original recept možete naći ovdje , recept samo dataljno pratila što se tiče tijesta a za nadjev ću napisati kako sam ga ja radila ali to zaista možete po svojoj volji i s namjernicama koje imate trenutno u frižideru.

Tijesto 1 kg brašna
           400- 500 ml mlijeka
           100 ml vode
           kocka svježeg kvasca (koristila suhi kvasac)
           1 žličica soli
           2 žličice šećera
            mala šalica za kavu ulja
           1 žličica akoholnog octa
         

U veću posudu stavimo brašno, napravimo malo udubljenje i dodamo sol, šećer, kvasac, dodajemo mlačno mlijeko, akoholni ocat te ulje i zamijesimo mekano tijesto, U receptu je o dodano 100 ml mlačne vode ali kako ja nisam radila s svježim kvascem ovaj korak sam jednostavno preskočila. Pustite tijesto da odmori cca 10- 15 min a za to vrijeme pripremite nadjev.

Nadjev 300 g sira naribanog
           300 g kuhane šunke narezane na kockice
           100 g otopljenog maslaca
           žličica crvene paprike u prahu

Tijesto prebacimo na podlogu koju smo pobrašnili i tijesto podijelimo na 6 jednakih kugla, Svaku podlogu rastanjimo premažimo s kistićem s maslacem i rasporedimo po podlozi brašno i šunku.Kako rastanjujemo podlogu svaku prebacujemo preko prethodne i ponavljamo postupak.Rastanjite podlogu u veličini tepsije u kojoj ćete peći pitu.
Dobijenu podlogu prebacite u tepsiju i lagano posipajte crvenom paprikom u prahu.
Razrežite podlogu na trake veličine 5-6 cm  te svaku traku zavrnite s svake strane u suprotnom smjeru (kao spiralu)kao da žmikate robu nakon pranja.Po volji posipajte sezamom, lanom i pustite oko 40 - 50 min da se digne.


Peći u zagrijanoj pećnici na 200 C oko 30 min dok se pita ne ispeče i fino ne porumeni. Izvadite ju iz pećnice i pustite da se ohladi. Narežite je i samo je spustite na stol, brzo će planuti.


Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi